Foredrag hos NASIM: Arthur Christensen og de iranske intellektuelle anno 1829

Centralasiatisk Selskab anbefaler studenterforeningen NASIM's foredragsarrangement "Arthur Christensen og de iranske intellektuelle anno 1829" d. 10. december kl. 18-20 på Københavns Universitet.

Mette Søltofts speciale om Arthur Christensen kan læses via Publikationer her på hjemmesiden. 


Om foredraget:

NASIM er glade for at kunne præsentere foredrag ved Mette Søltoft, cand. mag i religionsvidenskab og persisk, som vil fortælle om den verdenskendte danske orientalist Arthur Christensens møde med medlemmer af den iranske intelligentsia i 1929, der var en del af de rejser, han foretog sig i det gamle Persien. 

Arthur Christensen (1875-1945) blev i 1919 den første professor i iransk filologi på Københavns Universitet. Christensen havde den særlige skæbne at forblive mere eller mindre ukendt i Danmark, men berømt i Iran, især i de akademiske kredse i Teheran. Den iranske intelligentsia var især begejstret for Christensens forskning om det store persiske Sassaniderige fra oldtiden, idet den nye, stærke shah, Reza Shah (1878-1944), så sig som national og åndelig arvtager til de store sassanidiske konger.

Mette Søltoft (f. 1963), cand. mag i religionsvidenskab og persisk sprog og kultur, skrev specialet: "Arthur Christensen, iransk filologi og jagten på det indo-europæiske. En videnskabshistorisk rejse" i 2002. Siden da har hun skrevet flere artikler om Arthur Christensen og iransk filologi, bl.a. til Weekendavisen i forbindelse med 100-årsjubilæet for persiskstudier på Københavns Universitet i år. Nu er hun ved at transskribere Christensens rejsedagbøger til Iran fra 1929 og 1934, med henblik på snarlig publicering. Det er disse rejsedagbøger, som Mette Søltoft vil tage udgangspunkt i sit foredrag.

I 1929 mødte Christensen den iranske intelligentsia, hvilket blev startskuddet til et frugtbart samarbejde, hvis nationale og ideologiske emner stadig er aktuelle for det anspændte forhold mellem Iran og Vesten i dag.

Arrangementet vil foregå i lokale 22.0.11 (bygning 22) på Københavns Universitet Amager (Søndre Campus).

Der er gratis adgang til arrangementet og tilmelding er ikke nødvendig. Vel mødt!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

State and contemporary art in Central Asia

Centralasiatisk Konference på KUA

Foredrag & generalforsamling: Uiguriske bryllupper som vindue til samfundsorganisation, historie og nyere udviklinger