Dobbeltforedrag og generalforsamling 20. marts

Kom til dobbeltforedrag om Centralasien med Rasmus Weber og Malthe Lehrmann, antropologer fra Aarhus Universitet. Dato: 20. marts kl. 17.30


PROGRAM:
  • 17.30: Tengrianistiske tidshorisonter: Nomadiske forfædre, sovjetiske ideer, og visioner for fremtiden i Kirgisistan (v/ Rasmus Weber)
  • 18.30: Skyggeulve: mytisk tænkning, maskulinitet og moralsk revolution i Mongoliet (v/ Malthe Lehrmann)
  • 19.30: Den årlige generalforsamling i Centralasiatisk Selskab
Arrangementet planlægges også gennemført i Århus lidt senere på foråret. Der er gratis adgang til begge arrangementer.

Undervejs indlægges pauser, hvor man kan få både lidt vådt og tørt til ganen

Dato: 20. marts kl. 17.30
Sted: Københavns Universitets Søndre Campus (KUA, Karen Blixens Plads)
Lokale: 11a.1.19.

RESUMÉER:

"Tengrianistiske tidshorisonter - nomadiske forfædre, sovjetiske ideer og visioner for fremtiden i Kirgisistan" af Rasmus Weber

I den tumult, der fulgte i kølvandet på Sovjetunionens sammenbrud, fandt der mange omvæltninger sted i Kirgisistans hovedstad Bishkek. Moskeer og islamiske grupperinger blomstrede op i denne ellers anti-religiøse by. Samtidig har kapitalismen gjort sit indtog i Bishkek med masser af shoppingcentre og unge i moderigtigt tøj, der tager selfies i de mange grønne parker. Hvor hører tengrianismens nomadiske og traditionelle verdenssyn henne i dette religiøse og moderne rum? Med udgangspunkt i mit feltarbejde blandt tengrianister i Bishkek vil Rasmus Weber undersøge dette spørgsmål, som tager afsæt i forskellige tidshorisonter. De mennesker, der engagerer sig i tengrianisme, har nemlig meget tankegods med fra Sovjettiden, og samtidig anser de deres nomadiske forfædre for at have løsningen på fremtidige globale katastrofer.

Foto: Rasmus Weber.

"Skyggeulve – mytisk tænkning, maskulinitet og moralsk revolution i Mongoliet” af Malthe Lehrmann

Siden 2008 har en gruppe af unge mongoler kæmpet for at skabe en radikal intellektuel revolution i Mongoliet, der skal skabe rationel oplysning og "vække" den mongolske befolkning. De selverklærede intellektuelle revolutionister stræber efter at dyrke, hvad de betegner som et rationelt subjekt uafhængigt af overtro og de ånder, som lever i det mongolske landskab. Gennem eksistentielle litteraturklubber, diskussioner af Djengis Khan, mytiske mongolske helte og kunstnerisk oplysningsaktivisme forsøger de unge reformister at opstille gode moralske eksempler for den rationelle oplysningsbevægelse, de søger at fremme. Eksempler, der frem for alt skal lede de unge intellektuelle revolutionister frem til at blive Er Xun, dvs. autentiske mænd, som kan føre Mongoliet ud af den krise, landet befinder sig i. Oplægget vil tage udgangspunkt i dette krydsfelt mellem rationel oplysningstænkning, åndetro og kampen for at kultivere mandlige idealer inspireret af mytiske heltefigurer og vestlig eksistentialisme.

Billede: Malthe Lehrmann.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

State and contemporary art in Central Asia

Centralasiatisk Konference på KUA

Foredrag & generalforsamling: Uiguriske bryllupper som vindue til samfundsorganisation, historie og nyere udviklinger