Foredrag hos NASIM: Arthur Christensen og de iranske intellektuelle anno 1829

Centralasiatisk Selskab anbefaler studenterforeningen NASIM's foredragsarrangement "Arthur Christensen og de iranske intellektuelle anno 1829" d. 10. december kl. 18-20 på Københavns Universitet.

Mette Søltofts speciale om Arthur Christensen kan læses via Publikationer her på hjemmesiden. 


Om foredraget:

NASIM er glade for at kunne præsentere foredrag ved Mette Søltoft, cand. mag i religionsvidenskab og persisk, som vil fortælle om den verdenskendte danske orientalist Arthur Christensens møde med medlemmer af den iranske intelligentsia i 1929, der var en del af de rejser, han foretog sig i det gamle Persien. 

Arthur Christensen (1875-1945) blev i 1919 den første professor i iransk filologi på Københavns Universitet. Christensen havde den særlige skæbne at forblive mere eller mindre ukendt i Danmark, men berømt i Iran, især i de akademiske kredse i Teheran. Den iranske intelligentsia var især begejstret for Christensens forskning om det store persiske Sassaniderige fra oldtiden, idet den nye, stærke shah, Reza Shah (1878-1944), så sig som national og åndelig arvtager til de store sassanidiske konger.

Mette Søltoft (f. 1963), cand. mag i religionsvidenskab og persisk sprog og kultur, skrev specialet: "Arthur Christensen, iransk filologi og jagten på det indo-europæiske. En videnskabshistorisk rejse" i 2002. Siden da har hun skrevet flere artikler om Arthur Christensen og iransk filologi, bl.a. til Weekendavisen i forbindelse med 100-årsjubilæet for persiskstudier på Københavns Universitet i år. Nu er hun ved at transskribere Christensens rejsedagbøger til Iran fra 1929 og 1934, med henblik på snarlig publicering. Det er disse rejsedagbøger, som Mette Søltoft vil tage udgangspunkt i sit foredrag.

I 1929 mødte Christensen den iranske intelligentsia, hvilket blev startskuddet til et frugtbart samarbejde, hvis nationale og ideologiske emner stadig er aktuelle for det anspændte forhold mellem Iran og Vesten i dag.

Arrangementet vil foregå i lokale 22.0.11 (bygning 22) på Københavns Universitet Amager (Søndre Campus).

Der er gratis adgang til arrangementet og tilmelding er ikke nødvendig. Vel mødt!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Foredragsrække: Fortid og nutid langs Silkevejen (Foråret 2021)

[CORONA] Info vedr. generalforsamling og foredragsrækken på Folkeuniversitetet

Oxus 2020